6 Aralık 2016 Salı

Kuzu Göbeği Mantarı - Growing Morel Mushroom - Höbelen Mantarı Üretimi -

Kuzu Göbeği Mantarı... Morchella Esculenta...
   Ülkemizde Kuzu Göbeği ve Höbelen gibi adlarla isimlendirilen Morchella Esculenta mantarı ne yazık ki dünyanın hiçbir yerinde kültüre alınamamıştır. Tohumluk miselinin üretilebilmesine rağmen sera ortamında ürün alınamamıştır. Bunun nedeni bu mantar türünün ağaç kökleriyle birlikte karşılıklı bir birliktelik yaşamasıdır. Bu da ağaç, orman olmadan kuzu göbeği mantarı üretemeyeceğimiz anlamına gelir. Fakat bu durum kuzu göbeği mantarını üretemeyeceğimiz anlamına gelmez. Bahçemizde ya da ormanda bu mantar
türünün yetişebileceği ortamlarda uygun koşulları oluşturursak üreyebilceğini görebiliriz. Bu mantar türüyle ilgili youtube kanalımda hazırlamış olduğum videomun daha kapsamlı bir açıklaması olarak bu yazımda bu mantar türünün nasıl çoğaltılabileceğinden aşama aşama bahsedeceğim. 
  1- Bahar aylarında temiz bir şekilde topladığınız kuzu göbeği mantarlarından sağlıklı olanlarından seçerek bir bıçak yardımıyla dikey bir şekilde ortadan ikiye bölünüz.
   2- İkiye böldüğümüz mantarları kapaklar alta bakacak şekilde bir kağıt üzerine koyarak üzerini cam bir fanusla kapatınız ve karanlık bir ortamda 2 gün bekletiniz.
 3- İki gün sonra fanusu kaldırdığınızda mantarların sporlarını döktüklerini göreceksiniz. Bu sporları bir fırça yardımıyla bir kaba süpürünüz. (Mantarları yine afiyetle yiyebilirsiniz.)
  4- Bir kaç avuç ayva, kavak, karaağaç, çam, mazı talaşı ya da bu ağaçların çürümüş yapraklarından temin ederek bir kovaya boşaltınız ve kovaya bıraktığınız materyallerin bir iki cm üstüne çıkacak kadar su doldurunuz.
   5- Sonra kovanın içine elde ettiğiniz sporları boşaltarak iyice karıştırınız. 
  6- Elde ettiğiniz son karışımı bahçenizde ya da ormanda çam, mazı, ayva, armut, elma ve karaağaç ağaçlarının diplerine nemli olabilecek yerlere serpiniz. Yalnız sonbaharda bu ağaçların yapraklarını süpürmeyiniz. Çürüyen yapraklar mantarların çıkmaları için zemin hazırlayacaktır. Dilerseniz mangalda kullandığınız çam gibi ağaçları küllerini de bu ağaçların altına serpebilirsiniz.
  7- Yaklaşık 1 yıl sonra mantarların çıkmaya başladığını göreceksiniz.



1 yorum: