12 Aralık 2016 Pazartesi

İstiridye Mantarı Üretimi


İstiridye Mantarı Üretimi
   İstiridye mantarı pleurotus cinsi mantar türlerindendir. Ülkemizde ilkbahar ve sonbahar aylarında genellikle çürümüş kavak ağacı kalıntıları üzerinde çıkarlar. Bu yüzden kavak mantarı da denir. Bilimsel adı "pleurotus oyster" dir. 
  Son yıllarda mantarlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar, mantarın insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin maddesi olduğu fikrini yaygınlaştırmıştır. İstiridye mantarı üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda da bu mantar türünün bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Hal böyle olunca bu mantar türü oldukça rağbet görmeye başlamıştır. Pazar ortamı da buna paralel olarak artmaya başlamıştır. Ayrıca bu mantar türünün hastalıklara karşı dirençli olması kimyasal ilaç kullanımını gerektirmediğinden tamamen organik üretim yapılmasına imkan sağlar. Bu durum da bu mantar türünün sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunun kanıtıdır.
   Bu yazımızda istiridye mantarının üretim aşamalarını ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
       1- Tohum tedarik : İstiridye mantarının tohumluk miselini misel üretim firmalarından yazlık ve kıslık üretim için ayrı olmak üzere temin edebilirsiniz. 1 kg tohumluk misel ile yaklaşık  100 kg kompost ekimi yapabilirsiniz. Bundan alacağınız ürün miktarı ise ortalama 20 - 25 kg dır. 
     2- Kompost Hazırlama : Her mantar türünün kendine özgü yetişme ortamı vardır. İstiridye mantarından en iyi şekilde verim almak için kompostunuzu şu şekilde hazırlayabilirsiniz: 
(100 kg saman için)
      a) 100 kg buğday sap ve samanı temin ediniz. Samanın çok küçük parçalar halinde olması kompostun aşırı sıkışmasına ve misel sarımını geciktirmesine neden olacağından küçük parçaların içine göz kararı sap ekleyiniz.
         b)  Sap samanın içine 10 - 15 kg kavak talaşı ekleyiniz.
         c)  5 kg buğday kepeği ekleyiniz.
         d) Kompostun yapışmaması için 1,5 kg alçı, ph değerini ayarlamak için 250 gr. kireç ekleyiniz.
       3- Oluşturduğunuz karışımı variller içine yerleştirerek su ile doldurunuz. 
    4- Varillere doldurduğunuz karışımı böcek yumurtaları ve virüslerden arındırmak için 2 saat süreyle kaynatınız. Bu işleme pastörizasyon denir.
     5- Pastörizasyon işlemi bitince kompostun suyunu süzerek kapalı bir ortama taşıyarak bir naylon üzerine seriniz. Yalnız bu kapalı ortamın mümkün oldukça temiz olması gerekir. Yerler ve duvarlar çamaşır suyuyla temizlenmeli pencere varsa sineklikle kapatılmalıdır. 
    6- Taşıdığınız kompostu 3 - 4 saat boyunca camları açarak havalandırınız. Bu işlemdeki amaç kaynayan kompostta oluşan amonyağın giderilmesidir.  
      7- Amonyak kokusu yeterince gidince. Ekim işlemine başlayınız. Ekim işlemine başlamadan önce ellerinizi bol köpürterek iyice sabunlayın. Ekim işlemi için 5 kg'lık şeffaf poşetleri kullanabilirsiniz. Poşetin en altına 10 cm kompost serin. Daha sonra ellerinizi kolonya ve pamukla temizledikten sonra misel poşetinden 15 - 20 tane tohumluk misel alarak poşetteki kompostun üzerine serin. Sonra tekrar 10 cm kompost ekleyin. Bu işlemi poşet doluncaya kadar tekrarlayın.
     8- Poşet dolunca ağzını sıkı bir şekilde bağlayın ve kompostun hava alması için ucu alkol ya da kolonya ile yakılarak temizlenmiş bir toplu iğne ile 15 - 20 yerden delin. Bu işlemi tüm poşetler için uygulayın.
      9- Ekim işlemi tamamlanınca poşetleri karanlık bir ortamda (bu ortam da yine ekim yaptığımız yer gibi temiz olmalıdır) ışık almayacak şekilde ortalama 1 ay kadar bekletin. Ortam sıcaklığının 20 - 25 derece olması gerekir. 30 derecenin üstüne çıkarsa miseller ölür. Buna dikkat edin. Bu 30 günlük süreye kuluçka dönemi denir ve misel sarımının tamamlandığı dönemdir. Bu süre içinde havalandırma yapılmasa da olur.
     10- Kuluçka dönemi bitince ışıklandırma ve havalandırma işlemine geçin. Poşetlerden mantarların çıkabilmesi için alkol ya da kolonya ile yakılarak temizlenmiş bir bistüri ya da bıçak yardımıyla poşetlere 2 cm kare büyüklüğünde delikler açın. Günlük 8 - 10 saat ışıklandırma 2 - 3 saat havalandırma yapın. Işıklandırmada gün ışığı yeterlidir. Penceresi olmayan ortamlarda florasan lambalardan faydalanabilirsiniz. Işıklandırma ve havalandırmadaki amaç mantar şapkalarının deforme olmadan gelişmesini sağlamaktır.
      11- Sulama işlemini bir pulverizatörle günlük 4 - 5 defa mantarların her tarafı ıslanacak şekilde yapın. İlaçlama pompalarını sulama işleminde kullanabilirsiniz.
      12- Mantarhanenize girip çıkarken giriş kapısının önünde temiz çizme giyerek girin. Dışarıda kullandığınız ayakkabılarla içeri girmeyin. Havalandırmaya dikkat edin. Pencerelerin sinekliklerini mutlaka kontrol edin. Hasat döneminde bez bir maske takarak mantarhaneye girin. Zira mantarlar spor yayarlar ve bu sporları sürekli teneffüs etmek size zarar verebilir. 
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder